Bekijk de online versie.

Via onze nieuwsbrief blijft u op de hoogte van het nieuws en de activiteiten van Perined. Deze nieuwsbrief komt ongeveer 4 keer per jaar uit. Indien u deze nieuwsbrief niet wilt ontvangen, kunt u zich hieronder afmelden.

Overstap ICT-leverancier

Al sinds 1982 biedt Perined aan geboortezorgverleners de mogelijkheid om zich vanuit data te blijven verbeteren. Wij blijven dit uiteraard graag faciliteren en om verder te optimaliseren is het nodig gebleken om met een nieuwe ICT-leverancier te gaan werken: Sopra Steria. Zij verzorgen de data-ontvangst vanuit zorgverleners en data-opslag.
Wij werken momenteel aan een zorgvuldige overgang vanaf de huidige leverancier DTHS. Hierbij staan drie kernpunten centraal: gegevensbeveiliging, continuïteit/beschikbaarheid en datakwaliteit. Het is prioriteit dat zorgverleners geen gevolgen ondervinden voor aanleveren aan Perined. Sopra Steria begeleidt de softwareleveranciers in deze overgang. Ook blijven aangeleverde gegevens beschikbaar voor de gebruikelijke doelen, zoals spiegelinformatie en onderzoek.

Verplichte aanlevering klantpreferentievragenlijst door verloskundigenpraktijken – verslagjaar 2024

Onderstaand bericht gaat alleen over de klantpreferentievragenlijst; niet over de aanlevering van records uit het medisch dossier.

Verloskundigenpraktijken zijn jaarlijks verplicht informatie over hun kwaliteit van zorg aan te leveren aan het Zorginstituut Nederland; de kwaliteitsindicatoren. Eén van deze kwaliteitsindicatoren is de klantpreferentie voor verloskundigenpraktijken (indicator 11). In dit bericht informeren wij u graag over de uitvraag van deze indicator.

De klantpreferentievragenlijst is een korte vragenlijst die gaat over de voorzieningen, zorgaanbod en bereikbaarheid van verloskundigenpraktijken zoals die aanwezig zijn op
1 maart 2025. Perined zal de uitvraag en aanlevering van deze indicator verzorgen.
Op 28 februari 2025 ontvangen de accountbeheerders, contactpersonen aanlevering en contactpersonen indicatoren van de praktijken een e-mail vanuit Perined om de vragenlijst in te vullen. De verloskundigenpraktijken moeten uiterlijk 31 maart 2025 de vragenlijst hebben ingevuld en definitief hebben gemaakt (door gebruik te maken van de knop 'Versturen' aan het einde van de vragenlijst).

Let op: Heeft uw praktijk op 28 februari 2025 geen e-mail vanuit Perined ontvangen? De mail is afkomstig van noreply@perined.nl en is mogelijk in de ongewenst/spam box terecht gekomen. Is dit niet het geval, dan zijn waarschijnlijk de praktijkgegevens bij Perined niet up-to-date. Stuur dan zelf een mail naar info@perined.nl.

De volledige set met indicatoren en de toelichting is te vinden op de website van Zorginzicht.

Glow up voor de Perined app

Maandelijks gebruiken duizenden zorgverleners de Perined app om de percentielscore van een geboortegewicht te bepalen. Als je de app recent hebt geüpdatet, is het je vast niet ontgaan: de app heeft een glow up gekregen.

Maar het eigentijdse design -inclusief verbeterde toegankelijkheid voor mensen met een (kleuren)zichtbeperking- is niet de enige verbetering. De app onthoudt nu automatisch de ingevoerde zwangerschapsduur en het geboortegewicht, zodat je eenvoudig verder kunt werken als je tussendoor iets anders moet doen. Daarnaast wordt de exacte p-waarde nu direct in de curves weergegeven. In de tabel-weergave is er ook een handige nieuwe functie: tik een specifieke zwangerschapsduur of percentielwaarde aan en wordt deze gemarkeerd. Dit vergroot de leesbaarheid en verkleint de kans op afleesfouten. Download deze update nu in de Google Play Store of Apple App Store!

Handvatten voor een audit met thema zorgvragen buiten de richtlijn

Sinds 1 jaar is zorgvragen buiten de richtlijn één van de audit thema's. Een evaluatie van dit thema vindt dit voorjaar plaats. Op de website vindt u onder het kopje audit, bij hulpmiddelen, een document 'handvatten audit met thema zorgvragen buiten de richtlijn'. Dit document kan ondersteunend zijn tijdens de voorbereiding en de uitvoering van de auditbijeenkomst waarin een zorgvraag buiten de richtlijn ter sprake komt. Heeft u op- of aanmerkingen op het document of op 'zorgvragen buiten de richtlijn' als gekozen auditthema, geef dit dan aan via audit@perined.nl. Wij ontvangen graag uw input om de audit te blijven ontwikkelen en verbeteren.

Handleiding ouderinbreng

De nieuwe handleiding ouderinbreng is gepubliceerd op de website. De vorige handleiding was gericht op de pilot fase van ouderinbreng. Op basis van de resultaten uit deze pilot is er een positief advies uitgebracht over ouderinbreng bij de perinatale audit. Klik hier voor meer informatie over ouderinbreng tijdens de perinatale audit en een verwijzing naar de handleiding ouderinbreng

Trainingen Audit

Ook in 2025 staan er weer trainingen gepland ten behoeve van de perinatale audit. Deze trainingen zijn voornamelijk bedoeld voor (nieuwe) auditwerkgroepleden en voorzitters van de perinatale audit. Klik hier voor een overzicht van toekomstige trainingsdata. Mocht u behoefte hebben aan een training, maar niet de juiste trainingen vinden op de website? Neem dan contact op met audit@perined.nl. Samen kijken we waar uw behoefte liggen en wat Perined kan bieden. Denk hierbij aan VSV brede trainingen of trainingen aangaande formuleren en implementeren van verbeterpunten.

Evaluatie vragen: Audit

In 2025 is het audit jaar van start gegaan met nieuwe evaluatievragen. De vorige evaluatie vragen waren verouderd en niet meer helemaal volgens de gang van zaken tijdens de perinatale audit in 2025. Het invullen van de evaluatie blijft gaan zoals voorheen, via eva.perined.nl of door het scannen van de QR-code die tijdens de auditbijeenkomst getoond wordt. Uw mening telt! Met de input uit de evaluaties kan de auditwerkgroep in uw VSV, de regio waaronder uw VSV valt en Perined samen blijven werken aan verbeteringen ten behoeve van de perinatale audit.

Vanaf eind februari '25 gaat er een grote analyse plaatsvinden over de evaluaties van de ouderinbreng (+/- 8000 evaluaties) door een student geneeskunde voor de wetenschappelijke stage. Dit onderzoek vindt plaats onder begeleiding van Thomas van den Akker (perinatoloog LUMC en intern begeleider LUMC wetenschapsstage geneeskunde) en Ageeth Rosman (intern begeleider onderzoek perinatale audit Perined). Jeroen van Dillen (gynaecoloog Radboudumc, een van de kartrekkers ouderinbreng) zal samen met een patiënt/ouder (huisarts, participatie workshop ouderinbreng 2023) worden meegenomen, voor een goede duiding en vertaling naar eventuele vervolgstappen.

Congres 2025

Powered by Aan Zee